Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaja 100-letnie.

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
anyż 1 gwiazdka
sos sojowy 2 łyżki
kolendra
herbata czarna 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jaja 100-letnie.

Nie jest to prima aprilis ,ale nie jest też to prawda. Chińczycy swoje słynne jaja przygotowują bardzo długo, bo przez kilka lat, ale nie 100.
Ja podaję sposób na przygotowanie takich pikantnych jaj ekspresowo, wystarczy doba, dwie.
Jaja zalać zimną wodą ,doprowadzić do wrzenia ,zmniejszyć ogień i gotować 10min.
Wyjąć ,łyżką lub trzonkiem noża nadtłuc skorupki ,nie obierać.
Do wody dodać wszystkie przyprawy ,zanurzyć jajka i gotować na maleńkim ogniu godzinę.
Następnie pozostawić jajka w roztworze przynajmniej na całą noc.
Jajka obrać ,podziwiać brązowe pajączki , pokroić na ćwiartki i serwować jako aromatyczną przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 05.10.2013 14:13
nie bardzo apetyczna nazwa
Jadwiga/Jaga85 02.10.2013 21:50
Wyglądają super!
Ania321 02.10.2013 19:53
fajnie wyglądają :)
kasienka23 02.10.2013 19:48
ciekawe danie! :)
margaret 02.10.2013 18:51
fajne te jaja:)
Renata9 02.10.2013 18:39
fajne jajka, tylko bardzo długo gotowane
gibli 02.10.2013 18:34
fajne te jajka:)
iwi 02.10.2013 18:31
Świetny pomysł
tatiana2 02.10.2013 18:18
wyglądają super :)
Ania19939 02.10.2013 18:02
świetne te jaja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak