Jaja 100-letnie.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt
  • anyż

    1 gwiazdka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • kolendra

  • herbata czarna

    2 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nie jest to prima aprilis ,ale nie jest też to prawda. Chińczycy swoje słynne jaja przygotowują bardzo długo, bo przez kilka lat, ale nie 100.
Ja podaję sposób na przygotowanie takich pikantnych jaj ekspresowo, wystarczy doba, dwie.
Jaja zalać zimną wodą ,doprowadzić do wrzenia ,zmniejszyć ogień i gotować 10min.
Wyjąć ,łyżką lub trzonkiem noża nadtłuc skorupki ,nie obierać.
Do wody dodać wszystkie przyprawy ,zanurzyć jajka i gotować na maleńkim ogniu godzinę.
Następnie pozostawić jajka w roztworze przynajmniej na całą noc.
Jajka obrać ,podziwiać brązowe pajączki , pokroić na ćwiartki i serwować jako aromatyczną przekąskę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 05.10.2013 14:13
nie bardzo apetyczna nazwa
Jadwiga/Jaga85 02.10.2013 21:50
Wyglądają super!
Ania321 02.10.2013 19:53
fajnie wyglądają :)
kasienka23 02.10.2013 19:48
ciekawe danie! :)
margaret 02.10.2013 18:51
fajne te jaja:)
Renata9 02.10.2013 18:39
fajne jajka, tylko bardzo długo gotowane
gibli 02.10.2013 18:34
fajne te jajka:)
iwi 02.10.2013 18:31
Świetny pomysł
tatiana2 02.10.2013 18:18
wyglądają super :)
Ania19939 02.10.2013 18:02
świetne te jaja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat