Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki z serem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Jagodzianki

mąka tortowa 250 gram
mąka pszenna typ 650 250 gram
olej 100 ml
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 8 gram
drożdże świeże 25 gram
twaróg 2 pełne łyżki
sól 1 szczypta

Nadzienie

jagody 350 gram
twaróg 350 gram
żółtko jajek 1
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 8 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki z serem

Składniki na nadzienie (bez jagód) zmiksować, lub ugnieść widelcem, dodać jagody i wymieszać.

Drożdże rozpuścić w 5 łyżkach ciepłego mleka, 1 łyżce cukru i 2 łyżkach mąki. Odstawić na 15 min, aż rozczyn zacznie pracować.

Wymieszać ciepłe mleko, olej, twaróg i cukier z roztrzepanym jajkiem.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, dodać mleko oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut.

Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części, uformować kule jak na bułki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kule spłaszczać dłonią, lub rozwałkować, nakładać porcję farszu i zlepiać jak pierogi. Ułożyć łączeniem do dołu i zrolować.

Tak przygotowane bułki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.03.2017 11:16
A gdzie ten ser, bo bułki wyglądają na jagodzianki, a sera nie widać ;)
asiatok 14.07.2016 15:54
Ser i jagody- to musi być pyszne!
Krystyna32 21.08.2015 08:32
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak