Jagodzianki z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże

    80 g
  • olej roślinny

    1/2 szkl.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • cukier wanilinowy

    1 op.
  • jajka

    2-3 szt.
  • mleko

    2 szkl.
  • sól

    szczypta
  • jagody

  • kruszonka

  • mąka

    1 szkl.
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier

    3/4 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i dolewamy szklankę ciepłego mleka. Dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Dolewamy podrośnięty zaczyn, resztę ciepłego mleka, resztę cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zaczynamy wyrabianie ciasta. Dolewamy olej i wyrabiamy aż ciasto będzie odstawało od ręki, stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do jagód dodajemy cukier - wg kwasowości jagód - kilka łyżek - i mieszamy delikatnie.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, krótko je wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta, lekko spłaszczamy na dłoni, a na środek placuszka kładziemy łyżkę jagód z cukrem, zlepiamy brzegi i formujemy bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut pod przykryciem.

Przygotowujemy kruszonkę: mąkę wraz z cukrem i masłem rozcieramy palcami aż uzyskamy grudki kruszonki.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 14.07.2016 15:53
smak lata!
mufinka79 31.07.2013 19:13
Dziękuję wszystkim za sympatyczne komentarze :)
malaczarna23 31.07.2013 07:41
uwielbiam jagodzianki:) jak każdy chyba,bo kto może ich nie lubić:p
jasiek 31.07.2013 01:28
pięknie podane
Megg 31.07.2013 00:16
przepyszne takie jagodzianki
halina17 30.07.2013 23:10
Pyszne jagodzianki.
KasiaK90 30.07.2013 22:26
jagodzianki!! mniam!
Sylwiagr 30.07.2013 20:52
musiały być przepyszne! :)
Misada 30.07.2013 20:39
świetny przepis
Aleksandra/Olcia 30.07.2013 20:35
mniam,i te upaprane buźki dzieciaczków ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat