Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki - pyszne
Rozczyn:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać 0,5 szklanki ciepłego mleka i wymieszać z 0,5 szklanki mąki.
Do wyrośniętego rozczynu przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie ciasto, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki.
Miskę ponownie przykrywamy i odstawiamy aż do podwojenia objętości.
Jagody mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części, każdą cienko rozwałkowujemy, nakładamy nadzienie i dobrze zwijamy.
Bułeczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem bądź kruszonką.
Smacznego!