Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn drożdżowy

drożdże świeże 25 g
cukier 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
mleko ciepłe 60 ml

Ciasto

mąka pszenna 500 g
cukier puder 120 g
masło 100 g
mleko ciepłe 250 ml
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
sól szczypta

Nadzienie

jagody 500 g
cukier 2 łyżki

Dodatkowo

białko 1 sztuka
lukier biały (z mleka i cukru pudru)

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Kroki postępowania

1
Drożdże razem z cukrem i mąką rozprowadzamy w ciepłym mleku. Odstawiamy do utworzenia się pianki.

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko, sól, mleko i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy, a następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i ponownie dokładnie zagniatamy (ciasto będzie dość rzadkie, ale takie właśnie ma być). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut).
Krok 1 - Jagodzianki foto
2
Jagody mieszamy z cukrem i odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy i umieszczamy na środku porcję jagód z cukrem. Zlepiamy i formujemy jagodzianki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Krok 2 - Jagodzianki foto
3
Wyrośnięte jagodzianki smarujemy białkiem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Ostudzone drożdżówki smarujemy lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.
Krok 3 - Jagodzianki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 14.11.2016 15:02
uwielbiam - już za nimi zatęskniłam :)
ben-ka 14.11.2016 12:21
Takie drożdżówki uwielbiam:)
ilka01 14.11.2016 11:53
uwielbiam :)
pestka 14.11.2016 10:50
uwielbiam takie jagodzianki!!
Malinka 14.11.2016 10:41
Nie ma to jak dobre jagodzianki!
Patrycja33 14.11.2016 10:35
chętnie bym zjadla na sniadanie:-)
adelajda 14.11.2016 10:04
Pyszne jagodzianki
Ewelina1991 14.11.2016 09:23
smaczne jagodzianki
Krystyna32 14.11.2016 09:09
bardzo apetyczne
martynkacytrynka 14.11.2016 08:32
Uwielbiam!
MonikaW 14.11.2016 08:10
jak u mamy :)
MagdalenaIC 14.11.2016 00:30
Wyglądają pysznie :)
gusia1000 14.11.2016 00:10
Zawsze dobre.
MałaMi89 13.11.2016 23:40
Uwielbiamy jagodzianki :D
Ania321 13.11.2016 23:28
zjadłabym z przyjemnością :)
norweska20 13.11.2016 23:27
bardzo lubie
Barbara13 13.11.2016 22:31
Ale apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak