Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

drożdże 50 g
cukier 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
mąka 4,5 szklanki
jajko 3
masło 1/2 szkanki
sól

Farsz

jagody 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Kroki postępowania

1
Ciasto-Drożdze rozetrzyj w misce z łyżką cukru i mlekiem.Odstaw w ciepłe miejsce,aby wyrosło,ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni.Następnie utrzyj jajka z cukrem,dodaj stopione i przestudzone masło -masa właśnie tak wygląda( ja mam jej mało ponieważ robie z połowy produktów bo nie miałby kto tego zjeść) ,oraz przesianą mąkę,mieszamy chwilkę mikserem.
Krok 1 - Jagodzianki foto
2
I dodajemy nasz rozczyn drożdżowy który podwoił swoją objętość.Wyrabiamy ciasto na stolnicy,aż będzie gładkie i pulchne.
Krok 2 - Jagodzianki foto
3
Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło.To jest zdjęcie już wyrośniętego ciasta.Podwoiło swoją objętość.
Krok 3 - Jagodzianki foto
4
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubośc ok 0,5 cm.Wycinamy kółka np.wiekszą szklanką lub kubkiem.
Krok 4 - Jagodzianki foto
5
Jagody lub borówki też mogą byc ja używałam mrożonych które wcześniej trzeba rozmrozić i odsączyć,mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.Na wycięte kółka nakładamy po łyżeczce farszczu i mocno zlepiamy brzegi.
Krok 5 - Jagodzianki foto
6
Tak przygotowane jagodzianki układamy na blaszce,i odstawiamy aby jeszcze wyrosły.Przed pieczeniem podociskać jeszcze brzegi które się rozkleją ,i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec 20 min w 175 stopniach.Po upieczeniu można polać lukrem.
Krok 6 - Jagodzianki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak