Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

mleko 3,2% 1/2 szklanki
drożdże 14 g
cukier 1 łyżeczka

ciasto

mąka pszenna 500 g
mleko 2% 1/2 szklanki
jajko 1 szt
masło 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki
sól szczypta

nadzienie

jagody 300 g
cukier 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

dodatkowo

cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Kroki postępowania

1
ZACZYN:
W miseczce rozkruszyć drożdże, dodac cukier oraz letnie mleko. Odstawic do wyrośniecia, na około 15 minut.
Krok 1 - Jagodzianki foto
2
CIASTO:
Do miski wsypać mąke, dodać jajko, sól, wlać mleko. Dodac cukier i cukier waniliowy.
Krok 2 - Jagodzianki foto
3
Masło rozpuścic w mleku i dodac do ciasta.
Krok 3 - Jagodzianki foto
4
Następnie dodać wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść miekkie elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Jagodzianki foto
5
Wyrośniete ciasto krótko wyrobić, podzielić na cześci ( u mnie około 18). Z każdej cześci uformować kulę i ponownie odstawic na 15 minut.
Krok 5 - Jagodzianki foto
6
Z każdej kulu uformować placek, na środku nakładać nadzienie i zlepiać. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce łączeniem do dołu.
Krok 6 - Jagodzianki foto
7
Gotowe bułeczki ponownie odstawic do wyrośniecia. Piec około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Krok 7 - Jagodzianki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 01.11.2014 18:32
coś dla mnie :)
jola91 01.11.2014 17:18
Pyszności :)
DorotaZ 01.11.2014 16:59
Uwielbiam jagodzianki:)
mirosława4 01.11.2014 15:32
smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak