Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki
Mleko delikatnie podgrzej.
Drożdże pokrusz, zasyp łyżeczką cukru i zalej ciepłym mlekiem.
Delikatnie zakołysz miseczką i odstaw ją w ciepłe miejsce.
Gdy drożdże urosną przesiej na nie mąkę.
Jaja wyparz, wybij do naczynia i utrzyj za pomocą łyżki z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Utarte jaja dodaj do miski z mąką i drożdżami. A następnie wlej rozpuszczone masło.
Całość wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jagody przebierz i opłucz w letniej wodzie.
Z masła, cukru i mąki przygotuj kruszonkę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerób je rękoma.
Następnie z całości odrywaj małe kawałki ciasta i formuj je tak, aby na środku powstało małe zagłębienie.
Do tego dołeczka nakładaj jagody i drożdżówki posypuj kruszonką.
Drożdżóweczki piecz około pół godziny w 180 stopniach ( aż uzyskają złoty kolor ).