Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 500 g
cukier 0,5 szklanki
jajko 2 sztuka
margaryna 1 czubata łyżka
sól szczypta
mleko 1 szkl
drożdże 5 dag

KRUSZONKA

mąka 100 g
margaryna 50 g
cukier puder 50 g
cukier waniliowy 1 szt

NADZIENIE

jagody
cukier waniliowy 1 szt
cukier kryształ 2 łyzki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Porada

Jagodzianki są o niebo lepsze od kupnych :)

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Kroki postępowania

1
Składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i ręką zagniatać łącząc wszystkie składniki, nastepnie odstawic do lodówki na czas przygotowywania ciasta
Krok 1 - Jagodzianki foto
2
Jagody z cukrami i bułką wymieszac łyżką i odstawic do lodówki.
Krok 2 - Jagodzianki foto
3
Do jednej szklanki ciepłego mleka dodać drożdże, jedną łyżkę mąki i jedną łyżkę cukru. Wymieszac i odstawić do do wyrośnięcia.
Krok 3 - Jagodzianki foto
4
Jajka ubic z cukrem, masło roztopić. Do przesianej mąki dodać ubite jajka, rozpuszczoną zimną margarynę , sól i drozdze. Ciasto wyrobic i odstawic do wyrosniecie.
Krok 4 - Jagodzianki foto
5
Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywac kawałki ciasta, następnie spłaszczyc i na srodku wykładać jagody. Zlepić brzegi
Krok 5 - Jagodzianki foto
6
Tak przygotowane jagodzianki układac w brytfance w dosc duzych odstepach. Posmarowac rozmąconym jajkiem i posypac kruszonką. Piec w piekarniku 180*C do momentu zrumienienia.

Smacznego :)
Krok 6 - Jagodzianki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak