Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 30 dag
jajko 1 szt
sól szczypta
olej 1/4 szkl
cukier 1/2 szkl
mleko 3,2% 1 szkl

Farsz

jagody 25 dag
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Rozpuszczamy drożdze w 3 łyżkach ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę cukru i mąki i mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 min. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól i zaczyn. Następnie dodajemy mleko, jajko, olej i cukier i dokładnie wyrobić. Ciasto odkładamy do ciepłego miejsca na ok godzinę by ciasto wyrosło. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na ok 12 kawałków. Każdy kawałek wyrabiamy dłonią okrągły placek i na środku kładziemy łyżkę jagód. Łączymy brzegi i formujemy okrągłe bułeczki. Wszystko zostawiamy na jakieś 20 min do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 min. Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 03.02.2015 22:09
bardzo lubię
Wiesława1 09.07.2014 21:09
oj skusiłabym sie na taką
Ola1young 09.07.2014 13:13
pyszne na śniadanko
Ewelina1991 09.07.2014 12:39
pyszne jagodzianki :)
Czyki 09.07.2014 12:31
Wspaniałe bułeczki :)
Pyszota 09.07.2014 11:19
pyszna bułeczki
xjustynka89x 09.07.2014 11:18
oooo domowe jagodzianki:) super!
halina17 09.07.2014 11:09
Dobre jagodzianki.
pestka 09.07.2014 10:55
bardzo pyszny deser
Izabela77 09.07.2014 10:04
uwielbiam takie jagodzianki;)
Aleksandra/Olcia 09.07.2014 09:37
bardzo lubię jagodzianki
idealme 09.07.2014 09:14
zjadlabym z przyjemnością!
ben-ka 09.07.2014 09:08
Jakie apetyczne te jagodzianki.
dodi 09.07.2014 08:59
ale ślicznie wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak