Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
drożdże 15 gram
cukier 5 łyżek
cukier puder
szczypta soli
jajko 2 sztuki
olej 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jagody

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z odrobiną cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wbijamy jajko i dodajemy odrobinę soli. Po 15 minutach wlewamy drożdże.
Krok 1 - Jagodzianki foto
2
Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut ciasto aż zrobi się elastyczne. Wyrobione ciasto odkładamy na ok. 1 godzinę do czasu podwojenia objętości.
Krok 2 - Jagodzianki foto
3
Odstane ciasto dzielimy na części. Każdą z części rozpłaszczamy, nakładamy jagody, posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Jagodzianki foto
4
Robimy sakiewki, które z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem.
Krok 4 - Jagodzianki foto
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Jagodzianki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jusiaa 01.02.2014 16:36
Pyszności :)
marlena2 30.07.2012 13:25
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak