Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JAGODZIANKI !

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 6 SZKL
drożdże 6 DAG
żółtko jajek 4 SZT
mleko 2 SZKL
cukier 12 ŁYŻEK
masło 2/3 KOSTKI
sok z cytryny DO SMAKU
jagody DO SMAKU

Przepis i sposób przygotowania na: JAGODZIANKI !

MASŁO ROZTAPIAMY W RONDELKU I ZOSTAWIAMY DO WYSTYGNIĘCIA. DROŻDŻE KRUSZYMY I ROZPUSZCZAMY W TRZECH ŁYŻKACH CIEPŁEGO MLEKA. DO MLEKA Z DROŻDŻAMI DODAJEMY DWIE ŁYŻECZKI MĄKI I DWIE ŁYŻECZKI CUKRU. MIESZMY IODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA. DO RESZTY CIEPŁEGO MLEKA DODAJEMY 12 ŁYŻEK CUKRU, CZTERY ŻÓŁTKA I SOK Z CYTRYNY. MIESZAMY. DODAJEMY RESZTĘ MĄKI, SÓL I WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANY ROZCZYN. WYRABIAMY CIASTO. NASTĘPNIE WLEWAMY WYSTUDZONE MASŁO I NADAL WYRABIAMY CIASTO AŻ BĘDZIE JEDNOLITE. ODSTAWIAMY W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA. JAGODY MYJEMY I PRZED NAKŁADANIEM DO CIASTA MIESZAMY Z CUKREM. NA STOLNICĘ WYKŁADAMY CIASTO I FORMUJEMY KULKI. KAŻDĄ KULKĘ SPŁASZCZAMY NAKŁADAMY JAGODY. STARANNIE SKLEJAMY BRZEGI CIASTA FORMUJĄC BUŁECZKI. UKŁADAMY NA BLASZCE I ODSTAWIAMY NA OKOŁO 10 MINUT , ŻĘBY TROSZKĘ WYROSŁY. GOTOWE BUŁKI PRZED WŁOŻENIEM DO PIEKARNIKA SMARUJEMY ROZTRZEPANYM JAJKIEM. PIECZEMY OKOŁO 30 MINUT W TEMPERATURZE 160 STOPNI.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 15.02.2013 19:43
lubię jagodzianki
Ewelina47 13.09.2012 13:25
Henryka mnie jakoś tak lepiej pisać, ale postaram się pisać małymi, dzięki za pozytywny komentarz
Henryka2 13.09.2012 13:19
Ewelina, bardzo fajny przepis, ale czy na przyszłość mogłabyś dodawać przepisy bez capslocka? Duże litery rozpraszają i ciężko się wczytać w przepis. A bułeczki do wypróbowania, chyba z jabłkiem, bo u mnie jagód już nie ma.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak