Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jagodowy zawijaniec

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 0,5 kg
mleko 1/2 szklanki
jaja 3 duże
cukier 1/3 szklanki
drożdże suche 1 opak
masło 100 gr

nadzienie

serek mascarpone
jagody

Przepis i sposób przygotowania na: jagodowy zawijaniec

Kroki postępowania

1
jajka z cukrem ubić
Krok 1 - jagodowy zawijaniec foto
2
dodawać małymi porcjami przesianą mąkę zmieszaną z drożdżami oraz ciepłe mleko na koniec dodać rozpuszczone masło wyrabiać na niskich obrotach około 5-7 minut
Krok 2 - jagodowy zawijaniec foto
3
ciasto odstawić na 1 godz do wyrośnięcia
Krok 3 - jagodowy zawijaniec foto
4
rozwałkować prostokąt
posmarować mascarpone
Krok 4 - jagodowy zawijaniec foto
5
posypać jagodami
Krok 5 - jagodowy zawijaniec foto
6
zaczynając od wewnątrz układać ruloniki na okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Krok 6 - jagodowy zawijaniec foto
7
ciasto posmarować masłem i ponacinać ( ja robię to nożyczkami)
odstawić na 30 minut w cieple miejsce
Krok 7 - jagodowy zawijaniec foto
8
piec w temp.180stopni 50 minut ,po upieczeniu polukrować
Krok 8 - jagodowy zawijaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 12.07.2014 21:10
kusi wyglądem
Smaczna_B 11.07.2014 16:01
Fajnie wygląda!
Olga_SK 11.07.2014 15:29
Podoba mi się ten pomysł z zawijaniem - super to wygląda :)
Izabela77 11.07.2014 14:38
zjadła bym kawałek;)
monika141 11.07.2014 13:01
pychota bardzo lubię drożdżowe z owocami
Mniam 11.07.2014 11:20
Wspaniale pozawijane ciasto. Super!
Beatris 11.07.2014 10:39
Pysznie wygląda, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
brioszka 11.07.2014 10:36
rewelacja!
gosia56 11.07.2014 09:10
Super zjadłabym trochę;)
Lidzia 11.07.2014 09:05
Fajnie zwinięty.
Wiktoria29 11.07.2014 09:02
wygląda świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak