Jagodowiec z bezową pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6
  • cukier kryształ

    35 dkg
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1
  • mąka pszenna

    19 dkg
  • margaryna

    15 dkg
  • migdały płatki

    10 dkg
  • śmietana 30%

    1/2 l
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • cukier puder

    2 łyżki
  • galaretka niebieska

    1
  • jagody

    1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka jaj utrzeć z 10 dkg cukru i margaryną na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wymieszać. Ciasto po równo rozłożyć na uprzednio wyłożone papierem do pieczenia dwie blaszki. Z białek, 25 dkg cukru ubić pianę. Bezę rozsmarować na ciasto i posypać płatkami migdała. Piec w piekarniku ok 15-20 minut- na złoty kolor. Ostudzić spody.

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody. Tężejącą wymieszać z owocami. W międzyczasie Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.

Przełożyć ciasto:

ciasto z bezą-śmietana-galaretka z owocami-śmietana-ciasto z bezą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aannkaa82 01.01.2014 21:41
Oj wygląda tak że aż chciałoby sie skubnnąć kawałeczek :)
Alex_M 10.12.2013 12:46
super ciacho!
Smaczna_B 04.11.2013 16:36
ten kolor jagód dodaje uroku temu pysznemu ciastu
mariel78 20.10.2013 16:16
proszę kawałek
Mysiunia 13.10.2013 09:26
lepszego ciasta nie jadłam :)
Czarnula87 03.10.2013 18:33
apetyczne ciacho
babajaga1969 03.10.2013 17:34
przesmaczne, apetyczne a zarazem bardzo kolorowe ciasto - pycha
malaczarna23 03.10.2013 15:17
ale pyszności! mniam mniam
everay 03.10.2013 14:30
cudnie wygląda:)
elka72 03.10.2013 14:16
Apetyczne to Twoje ciasto:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat