Jagodowe pierogi

Jagodowe pierogi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szkl
  • mleko

    1/2 szkl
  • sól

    1 szczypta
  • sól do gotowania

    2 łyżeczki
  • jagody

    3 mrożone
  • twaróg

    1/2 (chudy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do misy robota wsypać szklankę mąki, dodać szczyptę soli i wlać 1/2 szklanki wrzącego mleka. Ciasto wyrobić ręcznie lub mechanicznie hakiem robota ok. 5 minut. Ciasto wyciągnąć, ułożyć na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkować dosyć cienko.
Za pomocą szklanki wyduszać koła. Na każdy kawałek nałożyć farsz z jagód wymieszanych z twarogiem, pierogi zlepić dokładnie. Ulepione pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogów gotować je jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz, przed podaniem posypać jagodami, zrobić kleksy ze śmietany, udekorować miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta_P-S

06.12.2012 19:20
W tym roku zaopatrzyłam się w sporą ilość jagód, wszystko zamroziła, teraz są jak znalazł:)

Mysiunia

06.12.2012 08:21
istna rozkosz! Zjadłabym cały talerz w 2 minuty! :)

Henryka2

05.12.2012 21:21
Nie masz litości, zima szaleje a tu zapach lata. Bardzo apetyczne pierożki.

Ola1984

05.12.2012 18:29
Super, miałam niedawno robić, dzięki za przypomnienie :)

Marta1986

05.12.2012 17:54
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat