Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowa polana.
Szpinak odmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody ,rozdrabniamy blenderem.
2.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą ciągle miksując wlewamy powoli olej, Po zmiksowaniu dodajemy zbindowany szpinak ,ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
3.
Tortownice o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia ,
4.
Ciasto przelewamy i pieczemy 50 min w 170 - 180 stopniach .po upieczeniu studzimy
5.
wierzch ciasta odcinamy rozdrabniamy na mech,resztę kroimy na 2 blat
6.
Galaretki ugotować w 2 szklankach wody ostudzić,
7.
Jagody zmiksować blenderem z 2 łyżkami cukru połączyc z galaretką włożyć do lodówki
8.
.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ,po ubiciu dodać rozpuszczoną żelatynę .
9.
Do masy jagodowej dodawać porcjami ubitą śmietanę,wymieszać i włożyć do lodówki aby trochę stężała
10.
Masa śmietanowa - śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ,dodać śmietan fix .Ubitą śmietanę połączyć delikatnie z rozpuszczoną żelatyną
11.
Dolny blat wkładamy z powrotem do tortownicy bez papieru następnie lekko przesmarować dżemem ,nałożyć mus jagodowy ,przykryć drugim blatem nałożyć masę śmietanową na wierzch rozsypać pokruszone ciasto i udekorować jagodami .