Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowa polana.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak mrożony 450 gr
mąka pszenna 2 szklanki
olej 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka
Krem: jagodowy
śmietana 30% 400 ml
cukier puder 2 łyżki
jagody 3/4 szklanki
cukier 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda gorąca 1/3 szklanki
galaretka owoce leśne 2 paczki
Krem: śmietankowy
śmietana 30% 400 ml
śmietan fix 2 paczuszki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
gorąca woda 1/3 szklanki
dżem 1/2 słoika ( jagodowy )

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowa polana.

1.
Szpinak odmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody ,rozdrabniamy blenderem.
2.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą ciągle miksując wlewamy powoli olej, Po zmiksowaniu dodajemy zbindowany szpinak ,ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
3.
Tortownice o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia ,
4.
Ciasto przelewamy i pieczemy 50 min w 170 - 180 stopniach .po upieczeniu studzimy
5.
wierzch ciasta odcinamy rozdrabniamy na mech,resztę kroimy na 2 blat
6.
Galaretki ugotować w 2 szklankach wody ostudzić,
7.
Jagody zmiksować blenderem z 2 łyżkami cukru połączyc z galaretką włożyć do lodówki
8.
.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ,po ubiciu dodać rozpuszczoną żelatynę .
9.
Do masy jagodowej dodawać porcjami ubitą śmietanę,wymieszać i włożyć do lodówki aby trochę stężała
10.
Masa śmietanowa - śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ,dodać śmietan fix .Ubitą śmietanę połączyć delikatnie z rozpuszczoną żelatyną
11.
Dolny blat wkładamy z powrotem do tortownicy bez papieru następnie lekko przesmarować dżemem ,nałożyć mus jagodowy ,przykryć drugim blatem nałożyć masę śmietanową na wierzch rozsypać pokruszone ciasto i udekorować jagodami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 03.02.2017 14:57
fajne ciacho
gusia1000 02.02.2017 22:46
Dobre ciasto.
Bożena Matuszczyk 02.02.2017 21:59
Bardzo dziekuje za miłe komentarze;)
katarzynka455 02.02.2017 20:34
ciacho bardzo pyszne:)
Wacław 02.02.2017 15:56
bardzo pyszne ciasto :-)
Bożena Matuszczyk 02.02.2017 14:55
Zapasy Gosiu DZIĘKUJĘ.;)
gosia56 02.02.2017 14:12
Super gdzie o tej porze znalazłaś jagody pycha;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak