Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglany makowiec z bakaliami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 180 g
wiórki kokosowe 50 g
masło 6 g
daktyle 125 g
jajko 3 szt
mak 150 g mielony
ksylitol 2 łyżki
rodzynki 60 g
orzechy nerkowca 60 g
czekolada mleczna 100 g
śmietana 30% 30 g
żurawina suszona 1 garść do dekoracji

Porada

Przepyszny wilgotny makowiec bez grama mąki. Ze zdrową kaszą jaglaną, daktylami i orzechami. Ksylitol można zastąpić cukrem lub miodem, rodzynki można zamienić na suszone śliwki

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglany makowiec z bakaliami

Kroki postępowania

1

Do rondelka wsypać kaszę jaglaną, przepłukać. Następnie wlać wrzątek, po minucie odlać. Wsypać wiórki kokosowe, zalać świeżą wodą (ok 2 szklanek). Gotować 15-18 minut na małym ogniu. Do gorącej wrzucić masło, żeby się rozpuściło.
Krok 1 - Jaglany makowiec z bakaliami foto
2


Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut. Następnie odcedzić.
Dodać do nich kilka łyżek ciepłej ugotowanej kaszy jaglanej, zmiksować blenderem na krem.
Krok 2 - Jaglany makowiec z bakaliami foto
3

Ugotowaną, przestudzoną kaszę jaglaną wrzucić do miski, dodać daktylowy krem, wbić jajka i zmiksować na jednolitą masę.
Krok 3 - Jaglany makowiec z bakaliami foto
4

Dodać mielony mak i ponownie zmiksować. Dosłodzić do smaku (można użyć miodu lub cukru).
Krok 4 - Jaglany makowiec z bakaliami foto
5

Wrzucić rodzynki i posiekane orzechy, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (średnica 23) wyścielonej papierem, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Wystudzić.
Krok 5 - Jaglany makowiec z bakaliami foto
6

Polewa: czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać śmietankę, postawić miskę nad parą i mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej polewy. Polać ciasto i udekorować żurawiną.
Krok 6 - Jaglany makowiec z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 29.03.2016 18:21
bardzo fajny
agaK. 29.03.2016 18:16
Lubię bakaliowe rzeczy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak