Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglane racuszki z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
woda 2 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier trzcinowy 1,5 łyżki
mleko ok 1,5 szklanki
mąka razowa 2 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki
olej do smażenia
cukier puder do posypania
jabłka 5-6 sztuk

Porada

Placuszki można wykonać także z innymi owocami.

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglane racuszki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Kaszę jaglaną prażymy około 2 minuty. Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kasza będzie już gotowa, dodajemy do niej część mleka i razem miksujemy. Dzięki dodatkowi mleka kasza łatwiej się zmiksuje i szybciej ostygnie.
Krok 1 - Jaglane racuszki z jabłkami foto
2
Do przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki ciasta (jajka, cynamon, pozostałe mleko, mąki, proszek do pieczenia). Całość miksujemy.
Krok 2 - Jaglane racuszki z jabłkami foto
3
Na koniec ciasto słodzimy do smaku i ewentualnie dodajemy jeszcze mleko. Gotowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 3 - Jaglane racuszki z jabłkami foto
4
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Stopniowo, w miarę jak będziemy smażyć racuszki dodajemy owoce. Jeśli damy od razu wszystkie, ciasto może stać się rzadsze.
Krok 4 - Jaglane racuszki z jabłkami foto
5
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na ciepły wykładamy porcje ciasta, formując zgrabne racuszki. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Krok 5 - Jaglane racuszki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 06.12.2016 21:16
smaczne te racuszki - placuszki
gusia1000 06.12.2016 15:27
Warto takie robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak