Jaglana frittata

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    100 g
  • jaja

    5 szt
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • ser żółty

    75 g
  • papryka czerwona

    0,5 szt
  • kukurydza

    4 łyżki z puszki
  • dymki ze szczypiorkiem

    2 szt
  • brokuł

    4rozyczki obgotowane
  • olej

    do smażenia
  • rukola

    50 g
  • sałata lodowa

    1/4 główki
  • ogórek

    kawałek
  • rzodkiewki

    5 szt
  • kiełki

    20 g
  • szczypiorek

    1 garść
  • ocet winny

    1łyżka biały
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • miód

    1 łyzeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jaglana frittata foto
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić. Wbić jajka (na zdjęciu 4, bo piąte dodałam po wymieszaniu masy z warzywami. 4 byłoby za mało). Doprawić solą i pieprzem białym. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Jaglana frittata foto
Ser żółty zetrzeć na tarce, kukurydze osączyć. Dodać do kaszy, wymieszać.
Krok 3 - Jaglana frittata foto
Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dymki ze szczypiorkiem umyć, osuszyć i pokroić. Całość przesmażyć lekko na patelni z łyżką oleju i wystudzić. Różyczki brokułu posiekać. Dodać całość do masy. Wymieszać. Na patelnię (użyłam takiej do naleśników, najłatwiej później zsunąć całość na talerz) wlać połowę masy, smażyć 5 minut na średnim ogniu. Następnie zsunąć na talerz, przykryć patelnią i szybko przewrócić. Dosmażyć 2-3 minuty.
Krok 4 - Jaglana frittata foto
W międzyczasie przygotować sałatkę: sałaty umyć, osuszyć i poszarpać, wrzucić do miski. Dodać kiełki, posiekany szczypiorek, obranego ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę i dorzucić do reszty. Zrobić sos: olej zmieszać z octem, miodem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać dokładnie. Polać sałatkę i zamieszać.
Krok 5 - Jaglana frittata foto
Gorącą frittatę pokroić na trójkąty i podawać z sałatką

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 24.09.2014 21:41
Super przepis.
Pola5 01.03.2014 22:20
Wygląda bardzo apetycznie :-) na pewno smaczna i zdrowa :-)
Alex_M 22.02.2014 14:50
bardzo się cieszę :):)
Klausia 22.02.2014 12:48
zrobiłam zjadłam i było pysznie :D
renix5 21.02.2014 20:43
kasza jaglana jest bardzo zdrowa a ten przepis rewelacyjny!!
Alex_M 21.02.2014 17:22
serdecznie Wam polecam ten przepis. ze smakiem zajadał nawet mąż, który na kaszę kręci nosem ;) Habibi, czekam na ten maraton :) @Klausia, w takim razie, smacznego :)
caralajna 21.02.2014 17:00
fajny pomysł, wygląda bardzo smacznie
IwonaDD 21.02.2014 16:11
świetna frittata
Klausia 21.02.2014 14:40
mm oj będzie chyba na kolację :D
Ada-Gaba 21.02.2014 14:33
Fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat