Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglana frittata

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 100 g
jaja 5 szt
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
ser żółty 75 g
papryka czerwona 0,5 szt
kukurydza 4 łyżki z puszki
dymki ze szczypiorkiem 2 szt
brokuł 4rozyczki obgotowane
olej do smażenia
rukola 50 g
sałata lodowa 1/4 główki
ogórek kawałek
rzodkiewki 5 szt
kiełki 20 g
szczypiorek 1 garść
ocet winny 1łyżka biały
olej rzepakowy 4 łyżki
miód 1 łyzeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglana frittata

Kroki postępowania

1
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić. Wbić jajka (na zdjęciu 4, bo piąte dodałam po wymieszaniu masy z warzywami. 4 byłoby za mało). Doprawić solą i pieprzem białym. Dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Jaglana frittata foto
2
Ser żółty zetrzeć na tarce, kukurydze osączyć. Dodać do kaszy, wymieszać.
Krok 2 - Jaglana frittata foto
3
Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dymki ze szczypiorkiem umyć, osuszyć i pokroić. Całość przesmażyć lekko na patelni z łyżką oleju i wystudzić. Różyczki brokułu posiekać. Dodać całość do masy. Wymieszać. Na patelnię (użyłam takiej do naleśników, najłatwiej później zsunąć całość na talerz) wlać połowę masy, smażyć 5 minut na średnim ogniu. Następnie zsunąć na talerz, przykryć patelnią i szybko przewrócić. Dosmażyć 2-3 minuty.
Krok 3 - Jaglana frittata foto
4
W międzyczasie przygotować sałatkę: sałaty umyć, osuszyć i poszarpać, wrzucić do miski. Dodać kiełki, posiekany szczypiorek, obranego ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę i dorzucić do reszty. Zrobić sos: olej zmieszać z octem, miodem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać dokładnie. Polać sałatkę i zamieszać.
Krok 4 - Jaglana frittata foto
5
Gorącą frittatę pokroić na trójkąty i podawać z sałatką
Krok 5 - Jaglana frittata foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 24.09.2014 21:41
Super przepis.
Pola5 01.03.2014 22:20
Wygląda bardzo apetycznie :-) na pewno smaczna i zdrowa :-)
Alex_M 22.02.2014 14:50
bardzo się cieszę :):)
Klausia 22.02.2014 12:48
zrobiłam zjadłam i było pysznie :D
renix5 21.02.2014 20:43
kasza jaglana jest bardzo zdrowa a ten przepis rewelacyjny!!
Alex_M 21.02.2014 17:22
serdecznie Wam polecam ten przepis. ze smakiem zajadał nawet mąż, który na kaszę kręci nosem ;) Habibi, czekam na ten maraton :) @Klausia, w takim razie, smacznego :)
caralajna 21.02.2014 17:00
fajny pomysł, wygląda bardzo smacznie
IwonaDD 21.02.2014 16:11
świetna frittata
Klausia 21.02.2014 14:40
mm oj będzie chyba na kolację :D
Ada-Gaba 21.02.2014 14:33
Fajny pomysł
Beatris 21.02.2014 13:50
Bardzo apetyczna:)
Poison1988 21.02.2014 13:44
jaglanej jeszcze nie robiłam, znakomita propozycja ;)
Habibi 21.02.2014 12:56
Cudnie wygląda :) Tym przepisem przypomniałaś mi przy okazji, że mam do dodania podobną zapiekankę :) Już chyba ze dwa miesiące zbieram się, żeby dodać starsze przepisy ;) A lista rośnie tak, że chyba zrobię weekendowy maraton ... haha :)
pierniczkowo 21.02.2014 10:53
o coś dla mnie, lubię takie dania :)
ssylwiaa 21.02.2014 09:43
ooo, świetny pomysł! lubię kaszę jaglaną ;)
Katarzyna59 21.02.2014 09:40
bardzo smaczna
fotoviderek 21.02.2014 07:38
Bardzo apetyczna :)
Sroczka 20.02.2014 23:22
Fajny pomysł na obiad, zjadłabym.
migotka28 20.02.2014 23:18
jaka apetyczna kolorowa
Mniam 20.02.2014 22:35
Świetne! Podoba mi się to danie!
Iwusia 20.02.2014 22:17
bardzo smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak