Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jacuś placuś

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kakaowe

margaryna 25 dag
mleko 2 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 1 łyżka
mąka 1i1/2 szkl
jaja 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Cisto kokosowe

białko 4 szt
cukier puder 15 dag
wiórki kokosowe 15 dag
mąka 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Biszkopt

jaja 3 szt
mąka 1/2 szkl
cukier puder 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

krem

mleko 3 szkl
cukier 3 łyżki
budyń śmietankowy 2 szt
kakao 4 łyżki
margaryna 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Jacuś placuś

Kroki postępowania

1
Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. Nie może się zagotować.
Krok 1 - Jacuś placuś  foto
2
dodajemy cukier i kakao i mieszamy.
Krok 2 - Jacuś placuś  foto
3
odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3 - Jacuś placuś  foto
4
Z białekk ubić pianę.
Do masy czekoladowej dorzucamy żółtka i mieszamy.
Krok 4 - Jacuś placuś  foto
5
Dorzucamy mąę z proszkiem i mieszamy.
Krok 5 - Jacuś placuś  foto
6
Lekko mieszamy masę z białkami.
Krok 6 - Jacuś placuś  foto
7
Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 7 - Jacuś placuś  foto
8
Dodajemy cukier i ubijamy.
Krok 8 - Jacuś placuś  foto
9
Dodajemy wiórki kokoswe i mieszamy.
Krok 9 - Jacuś placuś  foto
10
Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem.
Krok 10 - Jacuś placuś  foto
11
W nasmarowanej blasze układamy na przemian ciasto kokosowe i czekoladowe.
Krok 11 - Jacuś placuś  foto
12
Pieczmy 45 minut.
Krok 12 - Jacuś placuś  foto
13
Ciasto wyjmujemy po lekkim przestudzeniu.
Krok 13 - Jacuś placuś  foto
14
Krem:
GOtujemy budyń. w jednej szklance mieszamy budynie. dwie szklanki zagotowujemy i dodajemy rozmieszany budyń.
Krok 14 - Jacuś placuś  foto
15
studzimy.
Krok 15 - Jacuś placuś  foto
16
Margarynę miksujemy na gladko.
Krok 16 - Jacuś placuś  foto
17
dodajemy szklanke cukru pudru.
Krok 17 - Jacuś placuś  foto
18
następnie dodajemy budyń ale po 1 łyżce.
Krok 18 - Jacuś placuś  foto
19
dodajemy na koniec kakao i mieszamy.
Krok 19 - Jacuś placuś  foto
20
biszkopt:bialka oddzielamy od żołtek i ubijamy białka na sztywno.
Krok 20 - Jacuś placuś  foto
21
dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywno.
Krok 21 - Jacuś placuś  foto
22
kolejno po jednym żółtku mieszamy w następnej fazie.
Krok 22 - Jacuś placuś  foto
23
mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i delikatnie miksujemy.
Krok 23 - Jacuś placuś  foto
24
Przelewamy do nasmarowanej blachy i pieczemy 30 minut.
Krok 24 - Jacuś placuś  foto
25
studzimy biszkopt i wyjmujemy z blachy.ciasto laciate przekrawamy na pół.
Krok 25 - Jacuś placuś  foto
26
krem dzielimy na 2 części. przekładamy nim ciasto kolejno. Ciasto laciate -krem-biszkopt-krem-ciasto łaciate.
Krok 26 - Jacuś placuś  foto
27
wierzch można polać polewą lub posmarować odrobiną kremu.
Krok 27 - Jacuś placuś  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jusiaa 24.04.2014 17:42
Ciacho świetne :)
agnieszka214 24.04.2014 17:32
nazwa jest super musi byc smaczny
everay 24.04.2014 16:55
super ciacho
Smaczna_B 24.04.2014 16:10
jaka fajna nazwa , a ciasto super!
Wiktoria29 24.04.2014 15:43
słodki i kremowy, mniam
krystyna330 24.04.2014 15:34
pychotka mniam
Konczi 24.04.2014 15:30
fajny ten Twój placuś :) pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak