Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłkowo-śliwkowa drożdżówka z polewą czekoladową...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 5 dag
mleko 1 szklanka
margaryna 10 dag
aromat rumowy 4 krople
cukier 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki "L"
mąka tortowa 60 dag
sól - szczypta
śliwki - ile potrzeba
jabłka - ile potrzeba
polewa czekoladowa 1 opakowanie
śmietana gęsta 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: jabłkowo-śliwkowa drożdżówka z polewą czekoladową...

drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżką mleka, mąki, cukru, zostawić przykryte na 30 minut

do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, aromat rumowy, jajka i hakiem robota wyrabiać

w trakcie wyrabiania wlać margarynę z mlekiem i wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia

forma 35x24 cm z papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto drożdżowe wyrośnięte, poukładać połówki śliwek, ćwiartki jabłek

piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, jeśli po czasie pieczenia ciasto jest nie dopieczone na patyczku to dać termoobieg 160C na 10 minut

polewę czekoladową z opakowania przełożyć z opakowania do garnuszka, w kąpieli wodnej rozpuścić z 2 łyżkami śmietany (można stopić czekoladę gorzką lub mleczną i też dodać smietanę, polewa nie kruszy się), od razu polać na upieczone ciasto, wystudzić - pachnące, lekkie ciasto drożdżowe z jabłkami, śliwkami z polewą czekoladową jest najlepszym ciastem na deser.........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 20.11.2017 10:09
wygląda smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak