Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe zęby w cieście

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5 sztuka
mąka 250 gram
ser biały 250 gram
masło 250 gram
cukier puder 150 gram
sok z cytryny 1/2 łyżka
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe zęby w cieście

Mąkę siekamy ze schłodzonym masłem, dodajemy twaróg i cukier puder. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Po zewnętrznej stronie jabłka nacinamy w kratkę imitującą zęby i wszystkie buźki skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm i szklanką wycinamy koła, każde koło posypać cynamonem. W koło wkładamy ósemkę jabłka zębami do przodu. Dobrze naciągamy ciasto na przód formując wargi. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach około 20-25 minut. Po lekkim przestudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 17.08.2013 04:17
rewelacyjne,a jak pięknie wyglądają:-)
goofy9 11.05.2013 22:49
heh wyglądają świetnie, super pomysł
Bernadeta1 26.09.2012 09:10
ale rewelacyjnie i smacznie wygląda
Henryka2 22.09.2012 14:06
Bardzo pomysłówe.
1j1o1l1a1 21.09.2012 19:41
:) fajne
czarnyaniol1990 20.09.2012 20:31
ciekawie wygladaja :)
Zdzisław 20.09.2012 20:31
fajne zęby
gosia56 20.09.2012 20:28
piekę takie podobne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak