Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe pierogi z serem i bakaliami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
woda ile mąka wchłonie
sól szczypta
jabłka 2 sztuki
migdały mielone 1,5 łyżki
cynamon Prymat 0,5 łyżki
rodzynki ile będzie pierogów
cukier waniliowy do smaku
twaróg 100 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe pierogi z serem i bakaliami

Kroki postępowania

1
Wyrabiamy ciasto z mąki, jajka, oliwy i wody. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z wody, łączymy z twarogiem, cynamon i cukrem. Farsz układamy na każdym kółku. Na koniec dajemy jedną rodzynką.
Krok 1 - Jabłkowe pierogi z serem i bakaliami foto
2
Sklejamy pierogi. Układamy na desce podsypanej mąką.
Krok 2 - Jabłkowe pierogi z serem i bakaliami foto
3
Pierogi gotujemy od momentu wypłynięcia 8-10 minut na wolnym ogniu. Gotowe polewamy słodką śmietaną i posypujemy cukrem. Po przekrojeniu na pół wyłania się słodka rodzynka - niespodzianka naszego pieroga.
Krok 3 - Jabłkowe pierogi z serem i bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 04.02.2013 16:09
fajny pomysł :)
Konczi 13.01.2013 06:28
nigdy takich nie robiłam, fajnie sie zapowiadają :) zostawiam smaczne :)
Konczi 13.01.2013 06:28
nigdy takich nie robiłam, fajnie sie zapowiadają :) zostawiam smaczne :)
Konczi 13.01.2013 06:25
nigdy takich nie robiłam, fajnie sie zapowiadają :) zostawiam smaczne :)
RenataZ-et 08.12.2012 20:37
jak dla mnie rewelacja-chętnie wypróbuję ten przepis :)
ilovebake 29.10.2012 17:53
nigdy takich nie jadłam
Silver Teaspoon 28.10.2012 08:15
* i szarlotki równocześnie :)
bietka 28.10.2012 08:08
pyszności
Silver Teaspoon 28.10.2012 07:41
pierogi i o smaku sernika ;) super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak