Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowa tarta z sosem śliwkowym i chilli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka luksusowa 1,35 szkl
cukier puder 2 łyżka
cukier kryształ 10 łyżka
masło 125 g
woda zimna 3 łyżka
sól 1 szczypta
jabłka 3 szt
jaja 1 szt
śliwki 6 szt
masło stopione 5 łyzka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa tarta z sosem śliwkowym i chilli

Ciasto:

1,25 szklanki mąki
2 łyżki cukru
125 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
1 szczypta soli

Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i siekamy. Ja rozcieram widelcem. Na końcu dodajemy zimną wodę i wyrabiamy ciasto. Wsadzamy do woreczka i wkładamy do lodówki na jedną godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (na kształt okręgu) na papierze do pieczenia. Razem z papierem przenieść ciasto na dużą blachę.

Jabłka obrać, usunąć gniazda, pokroić w plasterki.

Mieszamy: 1 łyżka mąki z 2 łyżkami cukru.
Posypujemy środek ciasta- zostawić brzeg (około 5 cm).

Na mące z cukrem ułożyć jabłka, posypać 4 łyżkami cukru i polać 2 łyżkami roztopionego masła.

Zwinąć brzegi ciasta do środka.
Jajo rozmącić, posmarować nim brzeg ciasta i posypać 1 łyżka cukru.

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 40 minut.

Pozostałe 2 łyżki masła podgrzać, dodać 3 łyżki cukru, śliwki i chilli. Zagotować.

Ciepłe ciasto kroić na porcje, polewać ciepłym sosem i zjadać szybciutko :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 26.11.2012 15:16
musi smakować w takim połączeniu - pycha :))
IwonaKa 25.11.2012 17:12
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak