Jabłkowa tarta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąkę

    170 g
  • cukier kryształ

    50 g
  • masło

    110 g
  • żółtko jajek

    1
  • woda letnia

    1 łyżka
  • Nadzienie:

  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • jajko

    1
  • jabłko winne

    5 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki w misce na kruche ciasto zagnieść. Jeśli ciasto jest mocno kruche , dodajemy łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dać do lodówki i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w plasterki jabłka,dodać cynamon, goździki, cukier i sok z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, aż jabłka będą lekko miękkie,uważać aby się nie rozpadły. Zdjąć z gazu, przestudzić. Formę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto po nakłuwać oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek . Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 - 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysia12 02.02.2015 10:29
smakowitości
malina 28.08.2013 09:25
proste szybkie , smaczne ciasto
gusia1000 19.06.2013 11:42
Dobre ciasto.
sylwiusia055 16.06.2013 20:47
palce lizać
adelajda 16.06.2013 19:03
z jabłkami jeszcze nie robiłam
iwi 16.06.2013 18:52
Pycha tarta
agnieszka214 16.06.2013 18:49
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat