Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jaja
5 szt -
jabłka
1,5 kg -
cukier
1 szklanka -
mąka
1 szklanka -
cukier wanilinowy
2 opakowania -
cynamon Prymat
-
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania jabłkowa rolada z cynamonem
jabłka obieramy, owoce kroimy w ósemki i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem. Jabłka posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
białka oddzielamy od żółtek z białek i cukru ubijamy pianę.
Gdy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. ciasto wylewamy na blachę z jabłkami, wstawiamy do piekarnika na 170stopni na około 20-30 minut.
gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską, przewracamy papierem do góry. delikatnie zdejmujemy papier i na gorąco zwijamy.
pozostawiamy do ostygnięcia.
Komentarze (4)