jabłkowa rolada z cynamonem

jabłkowa rolada z cynamonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt
  • jabłka

    1,5 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • cukier wanilinowy

    2 opakowania
  • cynamon Prymat

  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

nadzienie:
jabłka obieramy, owoce kroimy w ósemki i układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem. Jabłka posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.

białka oddzielamy od żółtek z białek i cukru ubijamy pianę.
Gdy piana będzie sztywna dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. ciasto wylewamy na blachę z jabłkami, wstawiamy do piekarnika na 170stopni na około 20-30 minut.

gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską, przewracamy papierem do góry. delikatnie zdejmujemy papier i na gorąco zwijamy.
pozostawiamy do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kasia36

27.02.2013 19:52
jabłkowej rolady jeszcze nie jadłam

Zoso

23.04.2011 20:43
smaczny deser

Mirosława5

05.04.2011 12:18
to ciasto naprawdę jest wyśmienite!:)

Małgorzata113

04.04.2011 11:25
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat