Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa filiżanka
Kroki postępowania
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest upieczone. Pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na pół.
Odlać pół szklanki mleka z o,5 l i zagotować razem z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z mąkami i żółtkami. Wlać do gotującego mleka cały czas intensywnie mieszając. Do powstałego budyniu dodać cappuccino w proszku i dokładnie wymieszać,pozostawić do ostygnięcia.
Utrzeć miękkie masło,aż zrobi sie białe i dodawać po łyżce budyń, ciągle miksując. Dodać bita śmietanę i likier. Powstanie pyszna, puszysta masa.
Zrobić poncz z przegotowanej wody, cukru i cytryny, do smaku. Skropić nim pierwszy krążek ciasta i nałożyć masę. Przykryć drugim krążkiem, który również skropić ponczem. Masą nałożyć również wokół ciasta, można udekorować np. płatkami migdałowymi i schować do lodówki.
Tężejącą masę wylać na ciasto i schłodzić w lodówce.
Najlepiej pozostawić ciasto na noc.Smacznego.