Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowa filiżanka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
cukier 150 gram
mąka 200 gram
kakao 3 płaskie łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
jabłka 1 kg
masło 1 kostka
mąka 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mleko 0,5 l
cappuccino 3 łyżki
śmietana 30% 100 ml
żółtko jajek 4 sztuki
cukier do ponczu
sok z cytryny
likier kawowy 2 cappuccino

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowa filiżanka

Kroki postępowania

1
Białka ubić , dodać cukier, ubić, dodać żółtka i ponownie ubić. Połączyć z przesianą mąką, kakao i proszkiem. Piec około 25 minut w temp. 200 stopni.
Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już jest upieczone. Pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na pół.
Krok 1 - Jabłkowa filiżanka foto
2
Śmietanę schłodzić i ubić na sztywno.
Odlać pół szklanki mleka z o,5 l i zagotować razem z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z mąkami i żółtkami. Wlać do gotującego mleka cały czas intensywnie mieszając. Do powstałego budyniu dodać cappuccino w proszku i dokładnie wymieszać,pozostawić do ostygnięcia.
Utrzeć miękkie masło,aż zrobi sie białe i dodawać po łyżce budyń, ciągle miksując. Dodać bita śmietanę i likier. Powstanie pyszna, puszysta masa.
Zrobić poncz z przegotowanej wody, cukru i cytryny, do smaku. Skropić nim pierwszy krążek ciasta i nałożyć masę. Przykryć drugim krążkiem, który również skropić ponczem. Masą nałożyć również wokół ciasta, można udekorować np. płatkami migdałowymi i schować do lodówki.
Krok 2 - Jabłkowa filiżanka foto
3
Jabłka obrać , dodać 100 ml wody i rozgotować je pod przykryciem.Można delikatnie dosłodzić jeśli mamy kwaśną odmianę jabłek. Ściągnąć z ognia, dodać galaretkę jabłkowo-miętową Wodzisław i pozostawić do ostygnięcia.
Tężejącą masę wylać na ciasto i schłodzić w lodówce.
Najlepiej pozostawić ciasto na noc.Smacznego.
Krok 3 - Jabłkowa filiżanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 16.12.2013 08:05
apetyczne ciacho
agnieszka214 04.04.2013 14:01
rewelacyjnei wyglada
mufinka79 03.02.2013 19:35
Pysznie się prezentuje :)
Joanna23 26.01.2013 17:38
pysznie wygląda
andrzejek malutki 28.12.2012 11:10
andrzejek by wciagnal nosem :)
MAR3STA 14.12.2012 19:08
apetyczne ciasto
Renata22 27.11.2012 20:31
Piękne wyszło Ci to ciasto! ;)
Anna169Hosz 19.11.2012 06:34
Zapowiada się na bardzo smacznie.
Botwinka 19.10.2012 20:05
pyszota
motylwe 16.10.2012 11:00
świetne, ma się ochotę na kawałek:)
ilovebake 15.10.2012 16:48
super :)
V_kuchareczka 15.10.2012 15:26
Rewelacja
Poison1988 15.10.2012 14:54
O jeju ale pysznie to wygląda :)
Małgorzata106 15.10.2012 14:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak