jabłko z grila

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

jabłko

  • jabłka

    4 szt. duże
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka

marynata

  • sok pomarańczowy

    1 szkl.
  • nalewka owocowa

    1 kieliszek
  • cukier waniliowy

    1 torebka

nadzienie

  • płatki owsiane

    1 szkl.
  • orzechy włoskie

    1/2 szkl posiekanych
  • miód płynny

    2 łyżki
  • olej kokosowy

    1 łyzka
  • masło orzechowe

    2 łychy
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • woda

    do konsystencji
  • daktyle świeże

    6 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - jabłko z grila foto
Składniki marynaty wymieszać, z jabłek usunąć gniazda nasienne i włożyć do marynaty na 5 min. Wyciągnąć z marynaty i natrzeć cynamonem w środku
Krok 2 - jabłko z grila foto
Daktyle posiekać drobno wraz z orzechami. Wszystkie składniki wymieszać wlewając wodę do konsystencji takiej aby płatki były lekko wilgotne a całość się połączyła.
Krok 3 - jabłko z grila foto
Farszem nadziać jabłka. Należy go bardzo mocno w nie wciskać
Krok 4 - jabłko z grila foto
Każde jabłko ułożyć osobno na kawałku foli i zawinąć szczelnie. Piec na rozgrzanym grillu do miękkości.
Krok 5 - jabłko z grila foto
Podawać gorące
W sezonie kiedy nie można rozpalić grilla warto jabłka upiec w piekarniku nagrzanym do 200st. do miękkości. Podane z kulka lodów stanowią deser wart miliony. Dodatkowo w okresie zimowym niwelują chęć na słodycze i sa mega zdrowe!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 26.01.2017 15:57
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat