Jabłka zapiekane na kruszonce pod bezową pierzynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kruszonka

  • cynamon

    szczypta
  • białka

    2 sztuki
  • cukier

    2-3 łyżki
  • jabłko

    1 szt. (duże)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kruszonka (wychodzi jej bardzo dużo, resztę warto zamrozić na inną okazję):

20 dag mąki
1/2 kostki masła
1/2 szkl pudru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w rękach. Zawinąć w folię i zamrozić.


Zamrożoną kruszonkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Kokilki smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i na dno wykładamy startą kruszonkę.

Obrane jabłko kroimy na niezbyt grube plasterki i wykładamy na kruszonkę. Posypujemy obficie cynamonem.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i całość wykładamy na wierzch jabłek.

Wkładamy na nagrzanego do 170 st. piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Należy kontrolować deserki w czasie pieczenia, żeby beza nam się nie spiekła. Pod koniec pieczenia przełączyłam na dolną grzałkę.

Podawać gorące.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 19.02.2013 23:34
extra
Monika-twin 07.08.2012 13:17
pycha,jak apple crumble
Jastinka 17.07.2012 11:19
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat