Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka zapiekane na kruszonce pod bezową pierzynką
20 dag mąki
1/2 kostki masła
1/2 szkl pudru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w rękach. Zawinąć w folię i zamrozić.
Zamrożoną kruszonkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kokilki smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i na dno wykładamy startą kruszonkę.
Obrane jabłko kroimy na niezbyt grube plasterki i wykładamy na kruszonkę. Posypujemy obficie cynamonem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i całość wykładamy na wierzch jabłek.
Wkładamy na nagrzanego do 170 st. piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Należy kontrolować deserki w czasie pieczenia, żeby beza nam się nie spiekła. Pod koniec pieczenia przełączyłam na dolną grzałkę.
Podawać gorące.
Smacznego :)