Przepis i sposób przygotowania na: jabłka z rodzynkami w cieście drożdżowym...
następnie margarynę lub masło w rondelku roztopić i wystudzić
pozostały cukier, aromat waniliowy ubić z 1 żółtkiem i 2 całymi jajkami - białko zostawić do posmarowania strucli
gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlać do ubitych jajek, wsypać mąkę 50 dag, jesli trzeba to dosypać ciut więcej, wlać roztopioną palmę
ciasto w robocie wyrabiać hakiem z 8 minut i zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką do wyrośnięcia
jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, sparzone rodzynki, cukier i wymieszać, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać
wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć na cieście jabłka, ciasno zawinąć jak roladę i dać na blachę z papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem
piekarnik nagrzać na 180C, grzanie góra/dół, 2 poziom - struclę piec około 40 minut, wystudzoną posypać pudrem cukrem..................SMACZNEGO!!!