Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłka z rodzynkami w cieście drożdżowym...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mleko ciepłe 250 ml
cukier 8 łyżek
sól - szczypta
masło lub margaryna 12,5 dag
mąka tortowa 50-60 dag
aromat waniliowy 3 krople
jajko 3 sztuki
jabłka 8 sztuk
rodzynki 10 dag
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cynamon 2 łyżeczki
cukier puder - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: jabłka z rodzynkami w cieście drożdżowym...

do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i soli, wymieszać, przykryć i odstawić na 30 minut zaczyn w ciepłe miejsce do podrośnięcia

następnie margarynę lub masło w rondelku roztopić i wystudzić

pozostały cukier, aromat waniliowy ubić z 1 żółtkiem i 2 całymi jajkami - białko zostawić do posmarowania strucli

gdy zaczyn podwoi swoją objętość wlać do ubitych jajek, wsypać mąkę 50 dag, jesli trzeba to dosypać ciut więcej, wlać roztopioną palmę

ciasto w robocie wyrabiać hakiem z 8 minut i zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką do wyrośnięcia

jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, sparzone rodzynki, cukier i wymieszać, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać

wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć na cieście jabłka, ciasno zawinąć jak roladę i dać na blachę z papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem

piekarnik nagrzać na 180C, grzanie góra/dół, 2 poziom - struclę piec około 40 minut, wystudzoną posypać pudrem cukrem..................SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 30.05.2015 09:39
Fajny placuszek
fotoviderek 29.05.2015 22:20
Takie drożdżowe lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak