Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w sosie waniliowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 2-3 sztuki
cukier 1 łyżka
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w sosie waniliowym

Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki i obgotowujemy w wodzie z łyżką cukru. około 5 min. Następnie wyciągamy je łyżką cedzakową i układamy po 2-3 cząstki w salaterkach.
Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem. W drugiej rozpuszczamy mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Mieszaninę wlewamy do gotującego mleka i całość gotujemy razem około 3 min do zniknięcia smaku surowizny mąki. Tak przygotowanym sosem zalewamy przygotowane jabłka. Przed podaniem można całość posypać rodzynkami i oprószyć cynamonem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.01.2017 21:45
Super przepis
ben-ka 30.12.2016 10:50
Taki deserek bym zjadła.
bietka 29.12.2016 19:51
smaczny deserek : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak