Jabłka w kruchym cieście

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    280 g
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    150 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda zimna

    5-6 łyżek

Dodatkowo

  • jabłka

    6-8 szt
  • cukier brązowy

    50 g
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy posiekane masło i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na 30 minut chowamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. W miseczce łączymy cukier z cynamonem i obtaczamy w nim jabłka.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt. Następnie wycinamy cienkie paseczki i owijamy nimi ćwiartki jabłek tak, aby tworzyły kratkę.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara13 13.04.2016 21:58
świetny pomysł,podkradam przepis
Ela427 13.04.2016 14:50
takich jeszcze nie jadłam
bryndzia93 12.04.2016 20:54
Świetnie wyglądają :) Super deser!
Bernadeta1 12.04.2016 20:35
ale śliczne i pyszne
Kolorowa 12.04.2016 19:47
Ślicznie wyglądają !
agnieszka214 12.04.2016 19:15
Naprawdę smakowite
Konczi 12.04.2016 19:02
fantastycznie się prezentują !!! muszą być przepyszne !
krokus 12.04.2016 18:15
wyglądają cudnie i pewnie super smakują
2milutka 12.04.2016 17:21
uwielbiam , boskie są :)
noninka77 12.04.2016 17:15
Piękne się prezentują :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat