Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos karmelowy

  • cukier

    1 szklanka
  • woda

    1/4 szklanki
  • Śmietanka kokosowa

    150 g
  • masło

    50 g
  • syrop kokosowy

    20 ml

Jabłka w cieście

  • mąka pszenna

    60 g
  • mleko

    1/4 szklanki
  • jajko

    1
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • jabłko kwaśne

    2 sztuki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos karmelowy:
Cukier z wodą umieścić w garnuszku. Na największej mocy palnika gotować do momentu aż cukier zbrązowieje (nie mieszać). Następnie całość zalać śmietanką kokosową, mieszać do momentu aż sos będzie gładki, na koniec dodać masło i syrop kokosowy. Gotowy przelać do słoiczka, ostudzić, chłodzić w lodówce.
Jabłka w cieście:
Mąkę, mleko, jajko, sól i proszek do pieczenia połączyć w miseczce.

Jabłka umyć obrać pokroić w grube plastry, wyciąć środek z pestkami.

na patelni rozgrzać olej, każdy plaster jabłka maczać obficie w cieście, smażyć na złoty kolor. Gotowe odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 08.10.2016 08:59
Sosik świetny, taki też lubię :)
Patrycja33 03.10.2016 09:58
mmm karmel i kokos pycha!
Pobitegarybarbary 26.09.2016 14:50
Fajne danie. W sam raz, teraz kiedy jest taki wysyp jabłek:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat