Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
kefir 2 szklanki
mąka 2 szklanki
jajko 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 3 łyżki
DODATKOWO:
jabłka
cukier puder
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście

Jabłka pokroić na grube plastry i ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, plasterki jabłek posypać cukrem z cynamonem (ja mam taki gotowy, ale można wymieszać zwykły cukier z cynamonem)
Z mąki, jajka i kefiru wymieszać gładkie i dosyć gęstawe ciasto w trakcie mieszania dodać cukier i sodę.
Przygotowane plastry jabłek zanurzyć w cieście i łyżka nabierając sporo ciasta kłaść jabłka na gorący olej, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i podawać gorące.
Do jabłek doskonale pasuje też sos owocowy lub bita śmietana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 04.10.2012 09:37
Fajny pomysł na jesienny deser nie tylko dla dzieci.
elficzna 03.10.2012 23:35
słodkości! to coś dla mnie
Juleczka20 03.10.2012 21:29
super
anja3107 03.10.2012 21:25
ekstra wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak