Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pieczone w karmelu pod ciastem półkruchym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 4 szt
cukier 1 szklanka
woda 2 łyżka
masło 100 g
śmietanka kremowa 100 ml
mąka krupczatka 1 szklanka
jaja 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pieczone w karmelu pod ciastem półkruchym

Cukier (3/4 szkl) wsypać na patelnię (głęboką) i dodać 2 łyżki wody.
Smażyć, aż cały zrumieni się. Dodać 50 g masła i 50 ml śmietanki, gotować aż wszystko połączy się.
Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki.
Włożyć do karmelu, przykryć pokrywka i dusić 5 minut na małym ogniu.

Przygotować ciasto z reszty składników i włożyć do zamrażalnika na 10 minut.
Jabłka z karmelem przełożyć do formy- u mnie była forma na tartę. Pokruszyć ciasto i piec w 180 stopniach do zrumienienia- około 20 minut.
Ja podawałam z bitą śmietaną- bez cukru, bo w karmelu jest go już dosyć :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 23.05.2013 23:49
na pewno pychotka:-)
dianix 14.05.2013 19:56
muszą być przepyszne
Magda24 23.02.2013 17:31
smaczne
Monika58 23.02.2013 17:27
pycha
Alex_M 20.02.2013 18:10
pysznosci!
gosia56 20.02.2013 13:18
napewno pycha
Katarzyna26 20.02.2013 13:02
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak