Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłka na zimę

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 6 kg
cukier 18 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: jabłka na zimę

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Jabłka smażyć aż będą miękkie, dodać cukier do smaku i wrzące przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcić wyparzonymi zakrętkami, odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia. Pasteryzowanie nie jest konieczne, bo jabłka trzymają się całą zimę. Wykorzystuję je do szarlotki, naleśników i ryżu.


Doprawiam je cynamonem,cytryną, goździkami dopiero znając ich przeznaczenie. Podczas smażenia dodaję tylko cukier.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 07.12.2012 16:47
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak