Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka faszerowane pęczakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 3 szt.
pęczak 1 szkl.
jabłko 1/2 szt.
ogórek zielony 1 kawałek
miód 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
kolendra 1/2 łyżecz.
kardamon 1 ziarno
bulion 1/2 szkl.
sok z cytryny 1 łyżecz.
czosnek 2 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka faszerowane pęczakiem

Kroki postępowania

1
Jabłka umyć, osuszyć dokładnie, ściąć wierzchy. Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne.
Krok 1 - Jabłka faszerowane pęczakiem foto
2
Kaszę pęczak ugotować w lekko posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu al dente.
Krok 2 - Jabłka faszerowane pęczakiem foto
3
Jabłko i ogórka obrać, pokroić w niewielką kostkę.
Krok 3 - Jabłka faszerowane pęczakiem foto
4
Do ugotowanej kaszy pęczak wlać bulion, dodać miód, drobno posiekany czosnek, roztłuczone ziarno kardamonu i gotować kilka minut. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i zielonego ogórka, wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą, kolendrą, pieprzem i bazylią.
Krok 4 - Jabłka faszerowane pęczakiem foto
5
Wydrążone jabłka napełnić przygotowanym pęczakiem. Od razu podawać.
Krok 5 - Jabłka faszerowane pęczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 05.12.2012 20:48
ciekawe
Justyna87 05.12.2012 20:08
pięknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak