Jabłka faszerowane pęczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    3 szt.
  • pęczak

    1 szkl.
  • jabłko

    1/2 szt.
  • ogórek zielony

    1 kawałek
  • miód

    1 łyżecz.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • kolendra

    1/2 łyżecz.
  • kardamon

    1 ziarno
  • bulion

    1/2 szkl.
  • sok z cytryny

    1 łyżecz.
  • czosnek

    2 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłka faszerowane pęczakiem foto
Jabłka umyć, osuszyć dokładnie, ściąć wierzchy. Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne.
Krok 2 - Jabłka faszerowane pęczakiem foto
Kaszę pęczak ugotować w lekko posolonej wodzie według przepisu na opakowaniu al dente.
Krok 3 - Jabłka faszerowane pęczakiem foto
Jabłko i ogórka obrać, pokroić w niewielką kostkę.
Krok 4 - Jabłka faszerowane pęczakiem foto
Do ugotowanej kaszy pęczak wlać bulion, dodać miód, drobno posiekany czosnek, roztłuczone ziarno kardamonu i gotować kilka minut. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i zielonego ogórka, wymieszać dokładnie i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą, kolendrą, pieprzem i bazylią.
Krok 5 - Jabłka faszerowane pęczakiem foto
Wydrążone jabłka napełnić przygotowanym pęczakiem. Od razu podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 05.12.2012 20:48
ciekawe
Justyna87 05.12.2012 20:08
pięknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat