Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka faszerowane mięsem mielonym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 6 dużych sztuk
cebula 1 duża czosnkowa
boczek wędzony 150 gram
mięso mielone 500 gram wołowo-wieprzowego
natka pietruszki 1 garść
majeranek 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ser żółty 6 plasterków

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka faszerowane mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć na patelni. Jak boczek puści tłuszcz to dodać posiekaną drobniutko cebulę i podsmażyć do zrumienienia.
Krok 1 - Jabłka faszerowane mięsem mielonym foto
2
Dodać mięso mielone wołowo- wieprzowe. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
Krok 2 - Jabłka faszerowane mięsem mielonym foto
3
Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do podsmażonego mięsa i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Jabłka faszerowane mięsem mielonym foto
4
Jabłkom odciąć kapelusze.Wydrążyć środek u mnie łyżką do lodów :)
W środek jabłka włożyć farsz i przykryć kapeluszem. Jabłka ułożyć na papierze do pieczenia w foremce, a foremkę owinąć folią aluminiową. Piec około 30minut, po tym czasie odkryć folię, a pod kapelusz włożyć plasterek sera żółtego :)
Piec jeszcze kilka minut.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Krok 4 - Jabłka faszerowane mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 30.09.2017 08:13
Jestem bardzo ciekawa ich smaku. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak