Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik z pomarańczowymi jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4,5 szklanka
jajko 6
cukier 1 szklanka
margaryna 1,5 kostki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jabłka 1 kg
cynamon
rodzynki
esencja pomarańczowa 2
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z pomarańczowymi jabłkami

Mąkę, żółtka ( białka zostawiamy w miseczce) , margarynę, cukier, proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy, przekładamy do woreczka i chłodzimy w zamrażalniku ok 50 min. Jabłka ścieramy, odlewamy sok. Do rondelka przelewamy esencje pomarańczową, dodajemy jabłka i podsmażamy, dodajemy cynamon, słodzimy i dodajemy rodzynki. Białka ubijamy i gdy sie ubiją dodajemy mąkę ziemniaczaną i ze 2 łyżki cukru. Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i dzielimy na 2/3 i 1/3. 2/3 rozkładamy na dole blachy i na brzegi, kładziemy następnie schłodzone jabłka, później białka i na wierzch posypujemy resztą ciasta,aby powstała kruszonka. Pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach. Pychotka :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 23.06.2013 18:17
ja lubie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak