Jabłecznik z pigwowcem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    3 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki

MASA JABŁKOWA

  • jabłka

    1 kg
  • konfitura z pigwy

    1/2 szkl
  • budyń śmietankowy

    2 op
  • woda

    1/2 szkl
  • cynamon Prymat

    1/3 szkl

KREM Z PIGWOWCA

  • konfitura z pigwy

    1 szkl
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • woda

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    330 g

BEZA

  • białko

    3 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1/2 łyżeczki
  • ocet winny

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłecznik z pigwowcem foto
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki. Wymieszać delikatnie łopatką. Wylać do formy o średnicy 25 cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok 50 cm. Biszkopt wystudzić w foremce.
Krok 2 - Jabłecznik z pigwowcem foto
BEZA: Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 23 cm. Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koło, wyciskając małe bezy jedna przy drugiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a następnie ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2 godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 3 - Jabłecznik z pigwowcem foto
Jabłka obrać i pokroić pozbywając się gniazd nasiennych. Włożyć do garnka razem z konfiturą pigwową. Można podlać odrobiną wody.
Krok 4 - Jabłecznik z pigwowcem foto
Jabłka prażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Dodać cynamon. Budynie rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do bulgoczących jabłek. Zagotować.
Biszkopt przekroić na pół i włożyć pierwszy krążek do formy, w której się piekł. Wyłożyć połowę, jeszcze ciepłych jabłek. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć jabłka. Wyrównać powierzchnię i odstawić.
Krok 5 - Jabłecznik z pigwowcem foto
Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Konfiturę z pigwowca włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Wlać śmietankę i zagotować. Do jeszcze gorącego kremu wlać żelatynę. Odstawić do wystudzenia, a kiedy zacznie tężeć, wylać na krem z jabłek.
Krok 6 - Jabłecznik z pigwowcem foto
Z papieru ostrożnie zdjąć bezę i położyć na prawie zastygniętym kremie pigwowym. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (36)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 26.02.2016 16:19
pierwsza klasa !!!!!!!
Futka 14.01.2016 12:51
Cudowny jabłecznik :)
magda1976 03.11.2015 12:19
Pyszny jabłecznik
Margo1 27.10.2015 16:37
Przepyszne ciasto jak widać
Jagódka77 25.10.2015 15:13
świetnie wyglada
anemon 22.10.2015 10:35
Wspaniale prezentuje się Twój jabłecznik.
Alex_M 06.10.2015 17:59
pięknie wyszło! :)
Ifa 05.10.2015 12:28
Ale dostojne ciacho! I jaka prezentacja, bomba!
Mama niejadka 05.10.2015 09:59
Pyszny jabłecznik
Krzysztof15 04.10.2015 17:33
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat