Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z pigwowcem

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki

MASA JABŁKOWA

jabłka 1 kg
konfitura z pigwy 1/2 szkl
budyń śmietankowy 2 op
woda 1/2 szkl
cynamon Prymat 1/3 szkl

KREM Z PIGWOWCA

konfitura z pigwy 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 2 łyżki
śmietana 30% 330 g

BEZA

białko 3 szt
cukier 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
ocet winny 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z pigwowcem

Kroki postępowania

1
Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser na najwyższych obrotach. Dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki. Wymieszać delikatnie łopatką. Wylać do formy o średnicy 25 cm. Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok 50 cm. Biszkopt wystudzić w foremce.
Krok 1 - Jabłecznik z pigwowcem foto
2
BEZA: Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 23 cm. Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koło, wyciskając małe bezy jedna przy drugiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a następnie ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2 godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 2 - Jabłecznik z pigwowcem foto
3
Jabłka obrać i pokroić pozbywając się gniazd nasiennych. Włożyć do garnka razem z konfiturą pigwową. Można podlać odrobiną wody.
Krok 3 - Jabłecznik z pigwowcem foto
4
Jabłka prażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Dodać cynamon. Budynie rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do bulgoczących jabłek. Zagotować.
Biszkopt przekroić na pół i włożyć pierwszy krążek do formy, w której się piekł. Wyłożyć połowę, jeszcze ciepłych jabłek. Przykryć drugim krążkiem i wyłożyć jabłka. Wyrównać powierzchnię i odstawić.
Krok 4 - Jabłecznik z pigwowcem foto
5
Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Konfiturę z pigwowca włożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Wlać śmietankę i zagotować. Do jeszcze gorącego kremu wlać żelatynę. Odstawić do wystudzenia, a kiedy zacznie tężeć, wylać na krem z jabłek.
Krok 5 - Jabłecznik z pigwowcem foto
6
Z papieru ostrożnie zdjąć bezę i położyć na prawie zastygniętym kremie pigwowym. Smacznego :)
Krok 6 - Jabłecznik z pigwowcem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 26.02.2016 16:19
pierwsza klasa !!!!!!!
Futka 14.01.2016 12:51
Cudowny jabłecznik :)
magda1976 03.11.2015 12:19
Pyszny jabłecznik
Margo1 27.10.2015 16:37
Przepyszne ciasto jak widać
Jagódka77 25.10.2015 15:13
świetnie wyglada
anemon 22.10.2015 10:35
Wspaniale prezentuje się Twój jabłecznik.
Alex_M 06.10.2015 17:59
pięknie wyszło! :)
Ifa 05.10.2015 12:28
Ale dostojne ciacho! I jaka prezentacja, bomba!
Mama niejadka 05.10.2015 09:59
Pyszny jabłecznik
Krzysztof15 04.10.2015 17:33
pyszne ciacho
Bernadeta1 04.10.2015 17:23
Ale to ciasto pysznie wygląda, rewelacja
Poison1988 04.10.2015 17:22
jabłka i pigwa - doskonałe połączenie :)
Grazyna0211 04.10.2015 16:52
świetne ciasto
Janina 04.10.2015 16:51
Pyszności, mniam, mniam;)
adelajda 04.10.2015 16:16
Pyszny jabłecznik
Renata9 04.10.2015 15:57
Rewelacyjne ciacho :-)
Malinka 04.10.2015 14:24
Baaaaaaaaaardzo apetyczne ciasto! PYCHA!!!
Franciszek 04.10.2015 14:08
pięknie wygląda
fotoviderek 04.10.2015 14:03
Takiego jeszcze nie jadłem :)
Justi2401 04.10.2015 13:01
Wygląda bajecznie i bardzo kusząco :)
pestka 04.10.2015 12:10
wygląda bardzo smacznie
Damiano
Damiano 04.10.2015 11:59
smaczny torcik
W poszukiwaniu inspiracji 04.10.2015 11:45
Musi być naprawdę smaczne :) Wygląda obłędnie :)
Noruas 04.10.2015 11:04
Jakie piękne ciacho!
Ewelina1991 04.10.2015 10:09
cudowny jabłecznik!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak