Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z pianką kisielową

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche

mąka 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 lyżeczki
żółtko jajek 5 sztuk
cukier puder 3 łyzki
margaryna 250 g

Pianka kisielowa

białko 5 sztuk
cukier drobny 1 szklanka
kisiel truskawkowy 1 opakowanie

Masa jabłkowa

jabłka 1 kg
cukier do smaku
galaretka cytrynowa

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z pianką kisielową

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, Posiekać z margaryną. Żółtka rozmieszać z cukrem, dodać do mąki.
Krok 1 - Jabłecznik z pianką kisielową foto
2
Wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części, jedna nieco mniejsza.
Krok 2 - Jabłecznik z pianką kisielową foto
3
Białka ubić z cukrem następnie wsypać kisiel i miksować aż piana stanie się czerwona.
Krok 3 - Jabłecznik z pianką kisielową foto
4
Jedną mniejszą część ciasta rozwałkować na brytfance i podpiec do lekkiego zrumienienia, następnie wyłożyć masęz jabłek- Jabłka obrać , pokroić na mniejsze części i dusić z cukrem do miękkości, pod koniec wmieszać galaretkę i odstawić chwilę do wystudzenia.
Krok 4 - Jabłecznik z pianką kisielową foto
5
Najablka wyłożyć pianę kisielową
Krok 5 - Jabłecznik z pianką kisielową foto
6
Na wierzch zetrzeć druga część ciasta.
Piec 180*C do zrumienienia.

Smacznego :)
Krok 6 - Jabłecznik z pianką kisielową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.07.2017 17:24
bardzo lubię takie ciasto, pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak