Jabłecznik z pianką budyniową

Jabłecznik z pianką budyniową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche

  • margaryna

    250 g
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • żółtka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

  • cukier puder

    3 łyzki

masa jabłkowa

  • jabłka

    1,5 kg
  • rodzynki

  • cynamon

  • cukier drobny

pianka budyniowa

  • białka

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • olej

    0,5 szklanki
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto
Jabłka pokroić na mniejsze części poddusić z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Zostawić 1-2 jabłka pokrojone w kostkę.
Krok 2 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto.
Krok 3 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto
Podzielić ciasto na dwie części 3/5 i 2/5
Krok 4 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto
Ubić białka z cukrem i budyniami.
Krok 5 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto
Na końcu stopniowo wlewając olej. Miksować jeszcze do połączenia się składników.
Krok 6 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto
Większą część ciasta zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podpiec, następnie wyłożyć masę jabłkową.
Krok 7 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto
Na jabłka wylać pianę budyniową i rozsypać kawałki surowych jabłek. Na wierzch zetrzeć drugie ciasto. Piec 180*C do zrumienienia.

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat