Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z pianką budyniową

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche

margaryna 250 g
mąka pszenna 2,5 szklanki
żółtko jajek 5 sztuk
proszek do pieczenia
cukier puder 3 łyzki

masa jabłkowa

jabłka 1,5 kg
rodzynki
cynamon
cukier drobny

pianka budyniowa

białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
budyń waniliowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z pianką budyniową

Kroki postępowania

1
Jabłka pokroić na mniejsze części poddusić z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Zostawić 1-2 jabłka pokrojone w kostkę.
Krok 1 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto
2
Z podanych składników wyrobić kruche ciasto.
Krok 2 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto
3
Podzielić ciasto na dwie części 3/5 i 2/5
Krok 3 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto
4
Ubić białka z cukrem i budyniami.
Krok 4 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto
5
Na końcu stopniowo wlewając olej. Miksować jeszcze do połączenia się składników.
Krok 5 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto
6
Większą część ciasta zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podpiec, następnie wyłożyć masę jabłkową.
Krok 6 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto
7
Na jabłka wylać pianę budyniową i rozsypać kawałki surowych jabłek. Na wierzch zetrzeć drugie ciasto. Piec 180*C do zrumienienia.

Smacznego :)
Krok 7 - Jabłecznik z pianką  budyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak