Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik z nutką chałwową

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
margaryna 1 szt
żółtko jajek 5 szt
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
śmietana 3 łyżki
cukier 0,5 szklanki
białko 5 szt
cukier 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 10 dag
jabłka 1,5 kg
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z nutką chałwową

0,5 Kg mąki
1 margaryna,
5 żółtek,
3 łyżeczki proszku,
3 łyżki śmietany,
0,5 szklanki cukru
Ztych składników należy zagnieść kruche ciasto, podzielić na pół do jednej połowy dodać 2 łyżeczki kakao.

5 białek
0,5 szklanki cukru
10 dag wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywno dodać pod koniec cukier nastepnie dodać powoli wiórki i delikatnie wymieszać.

Na blaszkę wyłozyć ciasto kakaowe, następnie wiórkowe, następnie starte jabłka ok 1,5 kg (najlepiej odcisnąć je troche z soku) wymieszać z cukrem waniliowym i na to nałozyć ciasto jasne. piec ok 1 godz

Polewa
10 dag margaryny
3 łyżki mleka
4 łyżki cukru
10 dag chałwy (waniliowej)
To wszystko należy na wolnym ogniu gotować ok 5 min ciągle mieszając następnie wylać na jeszcze ciepłe upieczone ciasto(polewe troszke ostudzić)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 30.01.2014 21:43
fajny przepis:-)
Norgiusz 12.11.2012 10:46
musze sprobowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak