Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z nutką chałwową
1 margaryna,
5 żółtek,
3 łyżeczki proszku,
3 łyżki śmietany,
0,5 szklanki cukru
Ztych składników należy zagnieść kruche ciasto, podzielić na pół do jednej połowy dodać 2 łyżeczki kakao.
5 białek
0,5 szklanki cukru
10 dag wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywno dodać pod koniec cukier nastepnie dodać powoli wiórki i delikatnie wymieszać.
Na blaszkę wyłozyć ciasto kakaowe, następnie wiórkowe, następnie starte jabłka ok 1,5 kg (najlepiej odcisnąć je troche z soku) wymieszać z cukrem waniliowym i na to nałozyć ciasto jasne. piec ok 1 godz
Polewa
10 dag margaryny
3 łyżki mleka
4 łyżki cukru
10 dag chałwy (waniliowej)
To wszystko należy na wolnym ogniu gotować ok 5 min ciągle mieszając następnie wylać na jeszcze ciepłe upieczone ciasto(polewe troszke ostudzić)