Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z migdałami
1kg jabłek
6,5 dag cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
8 dag płatków migdałowych
2łyżki soku z cytryny
8 dag cukru pudru
1 jajko
Jabłka musimy umyć , obrać , skropić sokiem z cytryny a później 6-7 minut dusić . Mąkę mieszamy z 3 łyżkami wody a następnie wlewamy do jabłek , gotujemy około minutki . Przestudzamy i dodajemy połowę naszych migdałów . Masę wykładamy na ciasto , smarujemy roztrzepanym jajkiem , Pieczemy w 200 stopniach ok 30 min , następnie przykrywamy pergaminem i pieczemy jeszcze 30 minut . Na patelni musimy zrumienić pozostałe płatki.Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny .Smarujemy lukrem i posypujemy migdałami .