Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik z migdałami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka przenna 40 dag
margaryna 20 dag
cukier 5 dag
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z migdałami

Masa:
1kg jabłek
6,5 dag cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
8 dag płatków migdałowych
2łyżki soku z cytryny
8 dag cukru pudru
1 jajko

Jabłka musimy umyć , obrać , skropić sokiem z cytryny a później 6-7 minut dusić . Mąkę mieszamy z 3 łyżkami wody a następnie wlewamy do jabłek , gotujemy około minutki . Przestudzamy i dodajemy połowę naszych migdałów . Masę wykładamy na ciasto , smarujemy roztrzepanym jajkiem , Pieczemy w 200 stopniach ok 30 min , następnie przykrywamy pergaminem i pieczemy jeszcze 30 minut . Na patelni musimy zrumienić pozostałe płatki.Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny .Smarujemy lukrem i posypujemy migdałami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 05.04.2013 07:22
ale pyszności
babi17 19.01.2013 16:12
pyszny jabłecznik
Bernadeta1 17.12.2012 00:08
zapowiada się pysznie
Angelika6 02.10.2012 15:28
uwielbiam jabłeczniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak