Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z ciasta półkruchego.
CIASTO
1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, potem dodajemy jajka i śmietanę. Dokładnie mieszamy.
2. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto łapkami.
3. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
4. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy do blaszki, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
5. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 minut na jasnozłoty kolor.
W tym czasie przygotowujemy....
NADZIENIE
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę - powinno ich być 1 kg(obranych i bez nasionek).
2. Mieszamy je w miseczce z cukrem i cynamonem.
CAŁOŚĆ
1. Podpieczony spód studzimy.
2. Następnie wykładamy na niego przygotowane nadzienie.
3. Na wierzch kładziemy drugi rozwałkowany kawałek ciasta.
4. Ciasto dziurkujemy widelcem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40 minut.
5. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem i...
Zajadamy ze smakiem :)
Przepis pochodzi z książki "Ciasta słodkie i wytrawne" H. Lipińskiej i A. Woźniakowskiego.