Przepis i sposób przygotowania na: JABŁECZNIK Z CHAŁWĄ
-8 jaj (białka podzielić na dwie części)'
-1 margaryna,
-półtorej szklanki cukru,
-2 szklanki mąki,
-2 łyżeczki proszku do pieczenie,
-2 łyżki kakao,
-1 kg. startych jabłek (odcisnąć z soku),
-1 cukier waniliowy,
-10dkg. wiórków kokosowych.
POLEWA:
-10dkg. masła,
-3 łyżki mleka,
-4 łyżki cukru,
-10 do 15 dkg. chałwy waniliowej
WSZYSTKIE TE PRODUKTY DO POLEWY GOTOWAĆ 5 min. MIESZAJĄC.
Polewa gotowa, teraz czas na resztę :)
8 żółtek utrzeć z margaryną i szklanką cukru, dodać mąkę i proszek do pieczenia a na koniec piane z 4 białek. Po wymieszaniu ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.Następnie ubić pozostałe 4 białka z pół szklanki cukru, wymieszać piane z wiórkami kokosowymi. Na blachę wyłożyć ciasto kakaowe na nie ubita piane z wiórkami kokosowymi, następnie utarte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym.Warstwę jabłek przykryć druga połową wcześniej odstawionego ciasta. Upieczone gorące ciasto zalać polewą z chałwy. SMACZNEGO