JABŁECZNIK Z CHAŁWĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

  • margaryna

  • cukier

  • mąka

  • proszek do pieczenia

  • kakao

  • jabłka

  • cukier waniliowy

  • wiórki kokosowe

  • masło

  • mleko

  • chałwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:
-8 jaj (białka podzielić na dwie części)'
-1 margaryna,
-półtorej szklanki cukru,
-2 szklanki mąki,
-2 łyżeczki proszku do pieczenie,
-2 łyżki kakao,
-1 kg. startych jabłek (odcisnąć z soku),
-1 cukier waniliowy,
-10dkg. wiórków kokosowych.

POLEWA:
-10dkg. masła,
-3 łyżki mleka,
-4 łyżki cukru,
-10 do 15 dkg. chałwy waniliowej
WSZYSTKIE TE PRODUKTY DO POLEWY GOTOWAĆ 5 min. MIESZAJĄC.

Polewa gotowa, teraz czas na resztę :)
8 żółtek utrzeć z margaryną i szklanką cukru, dodać mąkę i proszek do pieczenia a na koniec piane z 4 białek. Po wymieszaniu ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.Następnie ubić pozostałe 4 białka z pół szklanki cukru, wymieszać piane z wiórkami kokosowymi. Na blachę wyłożyć ciasto kakaowe na nie ubita piane z wiórkami kokosowymi, następnie utarte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym.Warstwę jabłek przykryć druga połową wcześniej odstawionego ciasta. Upieczone gorące ciasto zalać polewą z chałwy. SMACZNEGO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati13 22.11.2012 18:24
takiego jeszcze nie jadłem - super
Aneta41 17.11.2012 10:49
ciekawe coś innego
AURELKA 02.11.2012 18:28
uwielbiam chałwę , w tym połaczeniu musi być pyszne
TOTEK 29.10.2012 11:38
Nie jadłem jeszcze
gusia1000 19.10.2012 21:35
Pycha.
gusia1000 19.10.2012 21:35
Pycha.
Kasia35 15.10.2012 07:33
brzmi pysznie :)
Andysz 15.10.2012 07:06
świetne ciacho;]
Betka 15.10.2012 07:02
pycha;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat