Jablecznik z beza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maki pszennej (obj. szklanki 250ml),

    3 szklanki
  • margaryny

    250 g
  • cukru + ok 2-3 lyzki do jablek

    2/3 szklanki
  • cukru pudru

    200 g
  • jaja

    4
  • winnych jablek, np antonówek

    1,5 kg
  • cukrier wanilinowy

    8 g
  • cynamonu (opcjonalnie),

    1kopiasta lyzeczka
  • soku z cytryny

    3 lyzki
  • proszku do pieczenia

    1 lyzeczka
  • szczypta soli

  • śmietana

    2 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Make przesiac z proszkiem do pieczenia i cukrem krysztalem i 1,5-2 lyzeczkami wanilinowego, posiekac z margaryna, dodac 4 zóltka, szybko zagniesc kruche ciasto, ktore owijamy folia i na godzine wkladamy do lodówki. Ciasto rozwalkowac, wlozyc do wylozonej papierem formy ( o wymiarach 40 x 25), nakluc widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach, przestudzic, nie wyjmowac z formy. Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne, pokroic drobno lub starkowac i smazyc do miekkosci z cynamonem i 2-3 lyzkami cukru (uzylam brazowego, mozna dodac wiecej do smaku), w razie koniecznosci, podlac niewielka iloscia wody. Wylozyc jablka na ciasto. Schlodzone bialka, ubic na sztywno ze szczypta soli, po czym dodac cukier puder, ubic jeszcze raz, a pod koniec dodac sok z cytryny (zajmuje mi to ok 15-20 minut, piana musi byc bardzo dobrze ubita!). Piana napelniamy szprycke i wyciskamy na jablka rozetki z piany, tak aby nie dotykaly brzegów ciasta. Wkladamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut w 180 stopniach, Ciasto najlepiej jest kroic natluszczonym nozem, wtedy beza nie rozpada sie. Do ubijanej piany z bialek, mozna dodac odrobine maki ziemniaczanej, ktora, obok soku z cytryny sprawia, ze beza nie opada podczas pieczenia. Mnie jednak wystarczyl sam sok.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 08.07.2013 22:53
ciasto-idealne :)
czekoladka_m 18.03.2012 17:18
Ja też robię casem podobne. Pycha;0
SyMiki 26.05.2011 20:18
super ciasto
Jastinka 29.04.2011 09:45
świetne
ilka_86 17.02.2011 08:42
bardzo smakowite to ciasto:) robię podobne:))
Ewa104 05.02.2011 10:02
Pyszne są takie szarlotki.
eli_555 22.11.2010 22:42
pycha ciacho
Ewa104 20.11.2010 15:17
Robię podobne ciacho i nigdy się rodzince nie znudziło.Pyszne i basta.
Lidia11 12.09.2010 14:46
wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat