Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik raz, dwa i gotowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
margaryna 3/4 kostki
cukier wanilinowy 1 szt
jajko 5 szt
mleko 1/5 szklanki
cukier puder
jabłka 1 kg
cynamon Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik raz, dwa i gotowe

Kroki postępowania

1
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach dodajemy cynamon i 3 łyżki cukru. Mieszamy.
Krok 1 - Jabłecznik raz, dwa i gotowe foto
2
Ciasto:
Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy cukier wanilinowy, jajka i mąkę. Ucieramy na jednolitą masę. Masę wylewamy na blachę wcześniej nasmarowaną margaryną. 1/4 masy zostawiamy na górę ciasta i dolewamy mleko mieszamy. Do masy idzie jedna szklanka cukru.
Krok 2 - Jabłecznik raz, dwa i gotowe foto
3
Wylewamy na blachę ciasto następnie kładziemy jabłka i wylewamy masę z mlekiem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.
Krok 3 - Jabłecznik raz, dwa i gotowe foto
4
Posypujemy ciasto cukrem pudrem i możemy się delektować smakiem naszego pysznego ciasta. Smacznego!!!
Krok 4 - Jabłecznik raz, dwa i gotowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 20.10.2013 08:33
super ciacho
irenka 19.10.2013 20:53
świetny przepis,lubię takie ciasta "raz-dwa"
Agata
Agata 19.10.2013 19:25
pyszności:)
Ela_K 19.10.2013 18:08
1 szklanka cukru już jest poprawione dzięki ;)
bogusia19 19.10.2013 17:46
a ile cukru do ciasta?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak