Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kakaowe

mąka pszenna 2 szklanki mąka pszenna typ 500
kakao 1 łyżka
cukier brązowy 1/2 szklanki
masło 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 4 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania upieczonego ciasta

Masa jabłkowa

jabłka 1 kg
rodzynki 3 łyżki rodzynek sułtańskich
cukier puder 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Piana

białko 4 sztuki
sól 1 szczypta
budyń owocowy 1 opakowanie budyniu malinowego
cukier puder 1 łyżka
wiórki kokosowe 1 szklanka

Porada

Do piany dodałam budyń malinowy bez cukru, ale jeśli dajemy budyń z cukrem, to już nie trzeba go dodawać dodatkowo.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką.

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę pszenną oraz kakao.
Krok 1 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
2
Dosypać cukier oraz dodać pokrojone na mniejsze części masło.
Krok 2 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
4
Dodać proszek do pieczenia.
Krok 3 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
5
Na końcu dodać żółtka.
Krok 4 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
6
Wyrobić na jednolitą masę, schłodzić ciasto w lodówce przez 1 godzinę.
Krok 5 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
7
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, na papier rozłożyć 2/3 schłodzonego ciasta. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krok 6 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
8
Ostudzone ciasto posypać bułką tartą.
Krok 7 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
9
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do jabłek dodać rodzynki sułtańskie i wymieszać.
Krok 8 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
10
Dodać cynamon do jabłek i ponownie wymieszać.
Krok 9 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
11
Na koniec dodać cukier puder.
Krok 10 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
12
W osobnym naczyniu ubić pianę z białek na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać budyń malinowy bez cukru, a na końcu cukier puder.
Krok 11 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
13
Do malinowej piany dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Krok 12 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
14
Na ciasto rozłożyć masę jabłkową ( lekko odciśniętą z nadmiaru soku ).
Krok 13 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
15
Na jabłka wyłożyć pianę kokosową.
Krok 14 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
16
Na wierzch ciasta poskubać pozostałą część schłodzonego ciasta.
Krok 15 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
17
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 35 - 40 minut do tzw. "suchego patyczka".
Krok 16 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto
18
Ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !
Krok 17 - Jabłecznik pod kokosowo - malinową pianką. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 15.08.2014 18:05
już tytuł brzmi smakowicie, dalej może być tylko pyszniej
misia53 04.08.2014 00:12
ciasto przez wszystkich lubiane
Dorian 03.08.2014 18:43
pyszne ciasto
romanrafal
romanrafal 03.08.2014 16:18
pyszne ciasto
Janina 03.08.2014 13:17
Świetne ciacho;)
gosia561 03.08.2014 12:22
Doskonała taka pianka
Kasnaj 03.08.2014 11:01
fajny jabłecznik
dodi 03.08.2014 10:27
super do kawki
SylwiaMagdaSabin 03.08.2014 10:07
bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak