Jabłecznik na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopty okrągłe

    1 mała paczka
  • jabłka

    1 kg.
  • galaretka cytrynowa

    2 opakowania
  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie
  • mleko

    1 szkl.
  • żelatyna

    2.5 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1.5 łyżeczki
  • woda ciepła

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Jabłka udusić, zrobić marmoladę, kiedy puszczą dobrze soki dodać galaretki i energicznie mieszać, do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami, luki uzupełnić pokruszonymi biszkoptami. Na to wylać przestygniętą masę jabłkową. Wstawić do lodówki aż lekko stężeje.
2. Śnieżkę ubić z mlekiem na sztywno. Dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie ( żelatynę należy odstawić aż spęcznieje, następnie podgrzać lekko w mikrofali- kilka sekund). Razem wymiksować. Wylać na stężały jabłecznik i odstawić do lodówki na noc.
paulette17
Na wierzch można wylać galaretkę lub obsypać wiórkami czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 23.03.2015 18:50
pyszny deser
Mama niejadka 23.03.2015 16:46
ślicznie wygląda
joanna43 23.03.2015 16:44
jak dla mnie idealnie
Smaczna_B 23.03.2015 16:39
Pychotka! Fajny przepis.
Stenka 23.03.2015 16:35
smaczne ciacho
Beatris 23.03.2015 16:30
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
IKrakowianka 23.03.2015 16:08
wygląda mega apetycznie!
Wiesława1 23.03.2015 15:52
Swietny pomysł
Małgorzata Pin 23.03.2015 15:49
wygląda wyśmienicie.
Zdzisław 23.03.2015 15:09
takie słodkości bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat